Op woensdag 29 januari heb ik als gastdocent weer mijn bijdrage mogen leveren aan het onderwijs voor onze toekomstige landbouwers. In dit geval was het een serieuze groep van 12 jonge mannen van het Citaverde college te Horst. Tijdens het hoorcollege ging het over het inzetten van zuren en enzymen om de pluimveesector zo gezond mogelijk te houden. Als interactieve opdracht was er een proeverij waarbij de leerlingen de PH-waarden van bekende frisdranken moesten inschatten. Uit de proef bleek dat de beleving vaak ver stond van de werkelijkheid. Daarna volgde een spannender onderdeel het “blind” proeven van de producten die wij ook aan ons pluimvee ‘serveren’. Om het een beetje spannend te houden had ik tussen de ondoorzichtige flesjes ook wijn en Jupiler gedaan. Feilloos wisten de studenten dit te herkennen en werd er natuurlijk flink gelachen.
Na een korte pauze hebben we de effecten van UVC besproken en samen gekeken naar de mogelijkheden om dit toe te passen binnen de pluimveesector. In een goede les mag wat visueel materiaal niet ontbreken. We keken gezamenlijk naar de filmpjes over vernieuwende producten van Animal Life Plus. De Animal Life Plus producten die gesprayd worden door de stal, bevatten 100% natuurlijke bacteriën die stof, ammoniak en geur sterk verminderen. Zeker gezien de fijnstof problematiek een interessante ontwikkeling voor de toekomst.
Het was mij een eer om mijn kennis met deze leuke enthousiaste jonge mensen te mogen delen.